Információk iskolánkról:
Ének tagozatos diákok

Ének tagozat

 

Első osztálytól működik az emelt szintű ének-zenét oktató osztályunk, amely a "Kodály módszerre" alapozott ének-zene oktatás hagyományait követve növeli tovább intézményünk sokszínű kínálatát. Első osztálytól kezdve minden diák furulyázni tanul. Emellett természetesen a második évtől be lehet iratkozni a zeneiskolába, más hangszeren tanulni. Előnye az ének-zene tagozatnak, hogy ezek a tanulók felmentést kapnak a zeneiskolai szolfézs órák látogatása alól.

Tanulmányaink során a gyermekdaloktól a magyar népzenén át a komikus műzenéig jutnak el tanulóink. Közben megismerkednek a zeneelmélet alapjaival, fejlődnek kottaírási és - olvasási készségeik. Találkozhatnak a művészet és zenetörténet kiemelkedő egyéniségeivel, életútjukkal, legismertebb műveikkel.

Az ének-zene tagozat munkájának egyik fokmérője a kórus. A heti két órában próbáló énekkar mindenki számára kötelező felső tagozaton. Amennyiben az osztálylétszámok lehetővé teszik a 3. és 4. osztályból kicsik kórusa is működik.

Az énekkar és kisebb hangszeres csoportok gyakran hallhatók iskolai ünnepségeken, városi rendezvényeken. Évek óta hagyomány a Domonkos-templomban megrendezésre kerülő karácsonyi hangverseny. Minden tavasszal az "Éneklő Ifjúság Fesztiválon" szerepel a kórus, több alkalommal nyert arany minősítést, 2002-ben "Arany minősítés diplomával" címet.

Rendszeres résztvevői vagyunk a dalos-hegyi kórustalálkozónak. Az elmúlt tíz évben felléphettünk Bécsben, a városháza által szervezett adventi koncertsorozatban; több alkalommal Budapesten, Zalaegerszegen, Győrben és Kapuváron.

Több mint tizenöt éve rendezzük meg december közepén a Kodály Zoltán Népdaléneklési Verseny területi fordulóját. Több tanítványunk jutott tovább Győrbe, a megyei fordulóra, illetve az országos döntőre.

Volt tanítványaink között találunk zenetanárt, koncertező hangszeres művészeket, színész- és énekesnőket, pedagógusokat, egyetemi hallgatókat.

Az ének-zene tagozat célja eredendően nem a művészképzés, hanem művészetpártoló és zeneértő hangverseny-látogató közönség kinevelése.

Ezekbe az osztályokba tehát az énekelni, táncolni szerető, jó énekhangú, esetleg hangszeren tanulni szándékozó gyerekeket várjuk. Fontos a jó ritmusérzék, előny a biztos zenei hallás. Tapasztalataink alapján a kevésbé biztos hallású gyerekek is nagyon eredményesen fejleszthetők.

Gárdonyi Géza Általános Iskola Sopron

Ugrás a lap tetjére