Információk iskolánkról:

Emelt szintű informatika

 

Előzmények:

A számítástechnika őskora iskolánkban az 1982/83. tanév. Akkor fakultáció keretében két hetedik osztályos csoport az Autófelszerelési Vállalat számítógéptermében 16 tanulóval, két matematika tanárral, hetente egyszer a vállalat mérnökét hallgatta a Basic nyelv rejtelmeiről és boldogan használta az akkor híres, gazdag vállalat 5 db számítógépét. Két tanéven keresztül jártunk hozzájuk és anyagi támogatásukkal jutottunk 1984 szeptemberére 4 db Primo számítógéphez, és egy frissen végzett számítástechnika szakos kolléganőhöz. Két év alatt kicseréltük a PRIMO gépeket Commodorokra, kidolgoztuk a fakultációs tanmenetek mellett a tantárgyi feladatterveket és lehetőséget kaptunk az akkori megyei művelődési osztálytól, hogy tagozatos óraszámban fakultatív tantárgyként bevezessük a számítástechnika oktatását angol nyelvvel a 4. osztálytól. Az elnyert támogatás segítségével létrejött a számítástechnika labor a következő adottságokkal:

Így lehetővé vált egy alapvetően új számítástechnika-angol tagozat indulása. A tananyag elsősorban programozási ismereteket nyújtott, kiegészítve ezt a viszonylag kevés felhasználói és oktatóprogram megismertetésével. Az akkor mindenütt általánosan használt Basic nyelvű programozás volt az alap. A tanulók a játékos képernyőre rajzolgatástól jutottak el az egyre bonyolultabb problémák megoldásáig.

1992- ben vásároltunk egy IBM PC 386 számítógépet és egy Epson LX-400 mátrixnyomtatót, ez adta az újabb lendületet.

1994- ben kaptunk 7 db XT számítógépet, vásároltunk 3 db AT 286- os gépet.

1997-ben a sulinet pályázat keretében nyertünk 7 db Pentium I 200 Mhz-es számítógépet. Szintén a pályázat keretében kaptunk korlátlan Internet hozzáférést. A sulinet program így nagymértékben hozzájárult az oktatás fejlődéséhez.

 

Jelen:

Az informatikát választó tanulók emelt óraszámban tanulnak 4. osztályban heti egy órában, 5. osztályban heti 2 órában, 6.,7.,8. osztályban heti 3 órában. A többi osztály 6. osztálytól heti egy órában tanul informatikát.

2015-ben pályázati támogatással lecseréltük a gépparkunkat, így most 28 db korszerű munkaállomással és egy szerverrel rendelkezünk. A munkaállomásokon a jogtiszta Windows 10 operációs rendszer és az Office 2016 irodai programcsomag mellett, különböző felhasználói programokat tanítunk.

 

A tanulmányaik során a következő fő területekre helyeztük a hangsúlyt:

 

Természetesen ezt az állandó fejlődést igyekeztünk követni, ez a tananyag állandó változásával járt ( és jár napjainkban is ).

Az informatika fejlesztőleg hat többek között a logikus gondolkodásukra, a fantáziájukra és elősegíti más tárgyak jobb megértését, megismerését. Imerete a jövőben és napjainkban elengedhetetlen.

A tehetséges és érdeklődő tanulóknak külön segítséget adunk az egyéni fejlődésre, így nem egy tanuló kiemelkedő helyezéssel képviselte iskolánkat a megyei szaktárgyi versenyeken.

Gárdonyi Géza Általános Iskola Sopron

Ugrás a lap tetjére